HIMPUNAN HUJAU MENUJU PUTRA PERINGKAT NEGERI MELAKA

MUTIARA KATA

KEMULIAAN SEORANG MUKMIN IALAH APABILA DIA TIDAK BERGANTUNG KEPADA MANUSIA.

KEMENANGAN KEADILAN KEATAS KEZALIMAN LEBIH BESAR MAKNANYA DARIPADA KEMENANGAN KEJAHATAN KE ATAS ORANG YANG ZALIM


HIMPNAN HIJAU

HIMPNAN HIJAU
HIMPUNAN HIJAU MENUJU PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI MELAKA 24 JUN 2012

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'
AKU BERTEKAD UNTUK MAJU KE HADAPAN WALAU MAUT MENGHALANG DI JALANAN .MATI BUKANLAH NODA YANG MENCERNAKAN BAGI SEORANG BERDARAH PAHLAWAN . BILA DI SERTAI NIAT IKHAS BERKORBAN.UNTUK BERJUANG MEMBELA KEBENARAN. KU SERAHKAN SEGENAP JIWA DAN RAGA. DALAM PERANG SUCI MEMBELA AGAMA. LEBIH BAIK MATI DARIPADA HIDUP HINA. JIKA MASIH HIDUP AKU TIDAK KECEWA. DAN JIKA MATI AKAU TIDAK AKAN TERCELA. ALANGKAH HINANYA HIDUP DI BAWAH iKAKI DERHAKA. ( Saidna Husain)

Saturday, December 6, 2008

WANITA DALAM PERUNDANGAN BARAT


sambungan

Prof Dr Ali Abdul Wahid Wafi didalamnya kitabnya halaman 20 telah berkata: "keadaan wanita Perancis amat menyedihkan hingga kezaman akhr-akhir ini, malah hingga sekarang masih tidak terbela sepenuhnya.Mereka disisihkan dari undang-undang sebagai tidak layaknya mendapat sepenuhnya hak sivil".

Dalam undang-undang Civil Perancis (Code Napolean) perkara 217 ada tercatat:

"perempuan yang telah berkahwin , meskipun perkahwinannya diasaskan diatas satu perjuangan pengasingan hakmilik suami isteri, namun begitu tidaklah bererti membolehkan isteri tersebut menghebah atau memberi hartanya atau memindahmilik atau mengadaikanya atau membelikan sebarang harta baru tanpa disertai dengan suaminya didalam kontrak atau persetujuan suami tersebut secara bertulis.

Satu hal yang ketara lagi,apabila seorang perempuan telah berkahwin , maka secara otomatis namanya dan kelurganya hilang, ditukarkan nama baru yang dikenal sebagai Mrs.......(nama suaminya).Dengan kehilangan itu akan hilang namanya sendiri dan nama kelurganya.Semuanya larut dalam nama suaminya.

No comments: