HIMPUNAN HUJAU MENUJU PUTRA PERINGKAT NEGERI MELAKA

MUTIARA KATA

KEMULIAAN SEORANG MUKMIN IALAH APABILA DIA TIDAK BERGANTUNG KEPADA MANUSIA.

KEMENANGAN KEADILAN KEATAS KEZALIMAN LEBIH BESAR MAKNANYA DARIPADA KEMENANGAN KEJAHATAN KE ATAS ORANG YANG ZALIM


HIMPNAN HIJAU

HIMPNAN HIJAU
HIMPUNAN HIJAU MENUJU PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI MELAKA 24 JUN 2012

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'
AKU BERTEKAD UNTUK MAJU KE HADAPAN WALAU MAUT MENGHALANG DI JALANAN .MATI BUKANLAH NODA YANG MENCERNAKAN BAGI SEORANG BERDARAH PAHLAWAN . BILA DI SERTAI NIAT IKHAS BERKORBAN.UNTUK BERJUANG MEMBELA KEBENARAN. KU SERAHKAN SEGENAP JIWA DAN RAGA. DALAM PERANG SUCI MEMBELA AGAMA. LEBIH BAIK MATI DARIPADA HIDUP HINA. JIKA MASIH HIDUP AKU TIDAK KECEWA. DAN JIKA MATI AKAU TIDAK AKAN TERCELA. ALANGKAH HINANYA HIDUP DI BAWAH iKAKI DERHAKA. ( Saidna Husain)

Monday, December 1, 2008

WANITA dalam perundangan Barat


Sambungan...

Didalam undang-undang Inggeris sehingga tahun 1805 diharuskan seseorang menjual isterinya. Undang-undang tersebut telah menetapkan harga minima bagi seseorang wanita ialah 6 pence.Pernah berlaku disuatu masa selepas undang-undang itu digantikan, seorang Inggeris dalam tahun 1931 telah menjual isterinya dengan harga 500 paun. Peristiwa ini telah sampai kemahkamah. Peguam lelaki tersebut didalam pembelaanya telah menyebut bahawa lelaki itu tidak bersalah kerana ternyata wujud undang-undang Inggeris yang mengharuskannya disuatu masa yang baru itu.

Pendakwa telah berhujah dengan mengatakan , walaupun sebenarnya undang-undang itu telah dimansuhkan didalam tahun 1805.Akhirnya lelaki tadi telah didenda dengan 10 tahun penjara.

Didalam majalah "Tamadun Islam" pada tahun 1916 ada memuatkan kisah seorang Itali yang menjualkan isterinya kepada seorang lelaki dengan bayaran beransur-ansur.Apabila pembeli tersebut kemudiannya enggan menjelas baki harga perempuan tersebut, maka berlakulah pergaduhan yang menyebabkan pembeli itu terbunuh.

Apabila berlaku revolusi Perancis peristiharan mengharamkan penindasan terhadap wanita. Undang -undang sivil Perancis ketika itu bahawa wanita tidak layak mendapat hak sivil sepenuhnya.Tidak boleh menjual beli dan membuat kontrak tanpa keizinan penjaganya.hal tersebut berlanjutan sehingga tahun 1938.

berambung...

No comments: