HIMPUNAN HUJAU MENUJU PUTRA PERINGKAT NEGERI MELAKA

MUTIARA KATA

KEMULIAAN SEORANG MUKMIN IALAH APABILA DIA TIDAK BERGANTUNG KEPADA MANUSIA.

KEMENANGAN KEADILAN KEATAS KEZALIMAN LEBIH BESAR MAKNANYA DARIPADA KEMENANGAN KEJAHATAN KE ATAS ORANG YANG ZALIM


HIMPNAN HIJAU

HIMPNAN HIJAU
HIMPUNAN HIJAU MENUJU PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI MELAKA 24 JUN 2012

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'
AKU BERTEKAD UNTUK MAJU KE HADAPAN WALAU MAUT MENGHALANG DI JALANAN .MATI BUKANLAH NODA YANG MENCERNAKAN BAGI SEORANG BERDARAH PAHLAWAN . BILA DI SERTAI NIAT IKHAS BERKORBAN.UNTUK BERJUANG MEMBELA KEBENARAN. KU SERAHKAN SEGENAP JIWA DAN RAGA. DALAM PERANG SUCI MEMBELA AGAMA. LEBIH BAIK MATI DARIPADA HIDUP HINA. JIKA MASIH HIDUP AKU TIDAK KECEWA. DAN JIKA MATI AKAU TIDAK AKAN TERCELA. ALANGKAH HINANYA HIDUP DI BAWAH iKAKI DERHAKA. ( Saidna Husain)

Monday, December 29, 2008

ALHAMDULILLAH, AKHIRNYA BERJAYA
Selama 10 hari diMasjid Duyong bermula 20 Zulhijjah sehingga 29 zulhijjah bersamaan 19 Dis sehingga 28 dis, kedengaran suara anak remaja yang berusia 15 tahun mengaji dari jam 2.30 petang sehingga 4.30 petang.Setiap hari sebanyak 3 juz diperdengarkan sebagai semakan kepada penilaian syahadah.
Adakalanya suara itu dapat didengari dari jauh lagi dikawasan persekitarannya apabila dibawa oleh angin. AlhamdulillahAkhir nya pada 29 Zulhijah jam 9 malam , Adik Ammar telah pun mendapat sijil diatas kelululusan penilaian "syahadah". Dia kini bergelar Al-Hafiz. Anak kelima kepada setiausaha Dew.Mus.Kaw.Bkt.Katil.Buat pertama julung-julung kalinya , Masjid Duyong juga mengadakan sambutan khatam Al Quran yang dihadiri dari anak-anak perempuan kawasan Semabok,Melaka.Seramai 300 jemputan telah hadir dimalam tersebut.Syukur kehadrat ILLAHI.
Walaubagaimana pun , ingatlah adik Ammar bahawa tugas besar sedang menanti mu. Kalau engkau rasa sukar untuk menghafaz Al-Quran hanya dalam 2 tahun 4 bulan 24 hari, tapi untuk menghadapi cabaran dalam realiti kehidupan adalah lebih sukar lagi.Ingatlah sekadar menghafaz masih belum lagi mencukupi sekiranya tidak disertai dengan amalan.Al-Quran juga bukanlah sekadar dikhatamkan dan diraikan dengan pulut kuning seperti kelaziman yang dilakukan oleh masyarakat melayu.Al-Quran adalah panduan umat Islam disepanjang zaman..
"Iman itu bukanlah angan-angan dan juga perhiasan, tetapi imam itu adalah sesuatu yang menetap dalam hati, dan dibenarkan dengan amal."

Al-Quran adalah wahyu ILLAHI.Al-Quran yang mulia mempunyai bermacam-macam hukum, yang merupakan perintah dan larangan.Amatlah malang apabila pengkhataman itu adalah sekadar banggaan lalu setelah itu Al-Quran disimpan lalu terletak diatas almari buat sekian lamanya dan apabila majlis pernikahan diadakan maka sekali lagi khatam Al-Quran dilakukan. Itu merupakan kesilapan besar yang dilakukan oleh umat Islam apabila tidak meletakkan AL-QURAN ditempatnya iaitu dibaca setiap hari lantas dijadikan panduan hidup sehari-hari."Iman itu bukanlah angan-angan dan juga perhiasan, tetapi imam itu adalah sesuatu yang menetap dalam hati, dan dibenarkan dengan amal."

No comments: