HIMPUNAN HUJAU MENUJU PUTRA PERINGKAT NEGERI MELAKA

MUTIARA KATA

KEMULIAAN SEORANG MUKMIN IALAH APABILA DIA TIDAK BERGANTUNG KEPADA MANUSIA.

KEMENANGAN KEADILAN KEATAS KEZALIMAN LEBIH BESAR MAKNANYA DARIPADA KEMENANGAN KEJAHATAN KE ATAS ORANG YANG ZALIM


HIMPNAN HIJAU

HIMPNAN HIJAU
HIMPUNAN HIJAU MENUJU PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI MELAKA 24 JUN 2012

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'
AKU BERTEKAD UNTUK MAJU KE HADAPAN WALAU MAUT MENGHALANG DI JALANAN .MATI BUKANLAH NODA YANG MENCERNAKAN BAGI SEORANG BERDARAH PAHLAWAN . BILA DI SERTAI NIAT IKHAS BERKORBAN.UNTUK BERJUANG MEMBELA KEBENARAN. KU SERAHKAN SEGENAP JIWA DAN RAGA. DALAM PERANG SUCI MEMBELA AGAMA. LEBIH BAIK MATI DARIPADA HIDUP HINA. JIKA MASIH HIDUP AKU TIDAK KECEWA. DAN JIKA MATI AKAU TIDAK AKAN TERCELA. ALANGKAH HINANYA HIDUP DI BAWAH iKAKI DERHAKA. ( Saidna Husain)

Monday, December 15, 2008

KUALA LUMPUR YANG AKU TINGGALKAN

Aku dibesarkan di Kuala Lumpur. Sekolah rendah aku adalah SKJalan Bangsar di jalan pantai Baharu. Rumah aku lebih terkenal kuarters keretapi Bangsar Road. Bapa aku bekerja diKTM.Rumah aku berhadapan jalan raya dan jalan keretapi. Oleh kerana rumah aku agak berbukit manakala jalan raya bawah bukit dan kebetulan ada busstop(maaf dulu memang sebut busstop) disitu maka setiap kali bas berhenti pasti aku akan melambai penumpang didalamnya kerana ketinggian bas itu sama paras dengan level rumah aku.
Rumah kuarters KTM itu kecil saja. Tidak ada bilik.Yang ada ,bila masuk saja ruang depan..ruang tengah. Dapur terpaksa disambung sendiri.Tapi Alhamd..adik beradikku seramai 8 orang.
Setiap hari aku berjalan kaki kesekolah .Jalan Bangsar, Jalan Riong, Jalan Pantai baharu,Lever Brothers(Kilang Sabun), Kampung Paya, Kg Hj Abdullah Hukum.Bangunan Lembaga Letrik Negara, Kelab Kilat, Jalan keretapi, Angkasapuri memang tempat laluan aku. Dulu, berjalan kaki kesekolah amat menyeronokkan.Walaupun jauh tapi selamat dari gangguan orang jahat.Selalu aku singgah kegerai Taman Razali Shafie .Terdapat deretan kedai disitu. Mudah untuk beli apa yang aku suka..Walaupun masih disekolah rendah tapi berani untuk berjalan kaki bersama rakan-rakan.Jalan Tanduk , Jalan Telawi semua tempat permainan aku .Terdapat sebatang sungai yang memang kotor airnya mengalir. Tapi masuk itu, kotor pun tak kisah, masuk juga kaki didalamnya.
Terdapat satu surau diatas bukit berhampiran rumah aku. Juga ada padang yang tak rata malah berbukit, dipadang itulah mereka akan pasang tayangan fiem P.Ramleee...Hindustan...Apalagi..berduyun-duyun lah datang..maklumlah dikuarters itu ramai yang berbangsa melayu dan India. Miskin ..tv tak mampu nak beli.

...bersambung...

bersambung ...

No comments: