HIMPUNAN HUJAU MENUJU PUTRA PERINGKAT NEGERI MELAKA

MUTIARA KATA

KEMULIAAN SEORANG MUKMIN IALAH APABILA DIA TIDAK BERGANTUNG KEPADA MANUSIA.

KEMENANGAN KEADILAN KEATAS KEZALIMAN LEBIH BESAR MAKNANYA DARIPADA KEMENANGAN KEJAHATAN KE ATAS ORANG YANG ZALIM


HIMPNAN HIJAU

HIMPNAN HIJAU
HIMPUNAN HIJAU MENUJU PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI MELAKA 24 JUN 2012

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'
AKU BERTEKAD UNTUK MAJU KE HADAPAN WALAU MAUT MENGHALANG DI JALANAN .MATI BUKANLAH NODA YANG MENCERNAKAN BAGI SEORANG BERDARAH PAHLAWAN . BILA DI SERTAI NIAT IKHAS BERKORBAN.UNTUK BERJUANG MEMBELA KEBENARAN. KU SERAHKAN SEGENAP JIWA DAN RAGA. DALAM PERANG SUCI MEMBELA AGAMA. LEBIH BAIK MATI DARIPADA HIDUP HINA. JIKA MASIH HIDUP AKU TIDAK KECEWA. DAN JIKA MATI AKAU TIDAK AKAN TERCELA. ALANGKAH HINANYA HIDUP DI BAWAH iKAKI DERHAKA. ( Saidna Husain)

Thursday, January 28, 2010

MENJEJAKKI ISTERI-ISTERI AJK KAWASAN DAN CAWANGAN
Tak pasti kenapa seperti sudahnya menjadi satu kelaziman, apabila sesuatu program berkala diberhentikan buat seketika maka untuk memulakan kembali agak sedikit payah. Ianya sering kali berulang mestipun setiap kali permulaan telah dipenuhi dengan seribu keazaman. Namun seperti yang ALLAH telah janjikan dalam surah Muhammad ayat 7 yang menyatakan bahawa apabila kita menolong agama ALLAH , pasti ALLAH akan menolong dan menetapkan kedudukan kita.InsyaALLAH.
Dan sememangnya apabila kita berjalan kepada ALLAH, maka ALLAH akan berlari kepada kita.Apabila niat ikhlas yang kita sertakan maka pasti ALLAH membantu dari berbagai arah tanpa kita sedari.

Begitulah juga kepada DMPBK. Dengan segala kelemahan serta kekurangan yang ada , cuba meneruskan kembali agenda-agenda yang agak terkaku seketika. Alhamdulillah, dengan bantuan ALLAH SWT maka terkumpullah sedikit kekuatan demi kekuatan untuk meneruskan program mingguan ini.

Dengan itu Pengerusi Lujnah Tarbiyah Muslimat B.Katil, meneruskan program menjejakki isteri-isteri ajk Kawasan serta cawangan Bukit Katil dalam rangka ziarah-menziarahi bagi memastikan bahawa isteri-isteri ajk Kawasan dan cawangan akan bersama-sama didalam program-program mingguan muslimat bagi menegakkan syiar ALLAH ini.

Alhamdulillah, semalam sebanyak 5 rumah sahabat-sahabat yang telah di ziarahi, sambil menerangkan bahawa betapa pentingnya untuk kita mengeratkan ukhuwah sesama kita bagi menjayakan apa yang ingin kita capai dalam hidup ini. Walaupun pada hakikatnya kita memerlukan masa yang panjang untuk menerangkan serta memahami semua ini namun ianya mesti di mulai.

Suasana serta keadaan yang ada pada hari ini memanglah amat mencabar. Kemelut kehidupan sudah menjadi-jadi. Kita seolah -olah dipaksa menjadi penonton yang amat setia . Menonton kerosakan demi kerosakan dengan akhlak buruk manusia yang begitu berleluasa. Saban hari kita di dendangkan dengan lagu-lagu penjenayahan.Kerakusan demi kerakusan manusia untuk merampas hak orang lain.Kita terus di dendangkan dengan irama-irama sonsang yang amat menyesatkan manusia samada kita sedari atau buat-buat tidak menyedari. Toleh kanan, toleh kiri, pandang depan, pandang belakang ,terasa seperti kita sudah terjerat sama didalam segala kemelut ini.Terasa betapa kerdilnya kita untuk merubah segalanya sebelum bertambahnya dasyatnya lagi kemelut ini.

Namun cukupka kita sekadar memerhati, sekadar menjadi penonton yang setia, sekadar membaca, sekadar mengeluh dan sekadar menulis? Apakah dengan alasan kekerdilan kita, maka kita akan lulus ujian diakhirat sana?

Walau apa pun tanggapan kita sekarang, walau apa pun alasan yang kita berikan, namun kita tetap khalifah diatas muka bumi ini. Kita tiada jawapan yang lain selain itulah jawapan yang ada. Kita diamanahkan untuk memikul beban yang besar ini, untuk membaiki keadaan yang ada. Kita tiada pilihan.Kita terpaksa melakukan mengikut kemampuan kita.Kita mesti mengorbankan masa, tenaga, hartabenda serta jiwaraga untuk kerja-kerja Islam ini.Kita tak minta apa-apa ganjaran melainkan rahmat serta keredhaan ALLAH.

Mungkin kita sudah terlalu lama sibuk dengan kehidupan kita. Dan kesibukan kita didalam mengejar habuan didunia ini menyebabkan kita terlupa bahawa kita punya tugas yang lebih utama.Tugas untuk berdakwah menyampaikan pesanan demi pesanan dari Rasulullah bagi mendamaikan suasana terutama di bumi Malaysia.Malaysia yang sudah jadi haru biru , kacau bilau sehinggakan kita sering terbaca perkataan "SELAMATKAN MALAYSIA".Jadi siapakah yang akan menyelamatkannya kalau tidak kita. Tuding 1 jari kepada orang lain, maka 4 jari menuding kearah kita.

Mungkin ada yang tidak suka dengan kedatangan kami yang ingin mengajak bersama-sama dalam perkembangan arus kebangkitan ini.Mungkin kedatangan kami menganggu zon selesa yang sedang dikecapi sekarang. Zon selesa ketika bersantai bersama suami serta anak-anak , apatah lagi berhadapan dengan tv yang terlalu amat menyeronokkan. Tv yang begitu banyak telah mempengaruhi minda manusia sehinggakan seperti hilangnya fitrah manusia yang sememangnya dilahirkan berjiwa merdeka.Satu rumah mungkin 2 @ 3 tv. Agak sukar untuk menemukan keluarga yang membaca buku atau Al Quran demi menambah ilmu, baik mana tempat yang di ziarahi. Ilmu-ilmu yang mampu mengajar kita diantara iman dan kufur.

InsyaALLAH, Program-program kebaikan tetap akan tetap diteruskan meskipun adakalanya ia amat payah, sepayah memanjat tiang yang licin. Marilah bersama-sama kita merebut peluang ini dan bersama-sama dengan jemaah ini . Ikhlaskan hati kita. Kita tak mahu menjadi seperti orang yang tidak tetap pendirian . Tidak mahu menjadi orang yang mudah melompat sana-sini. Tidak mahu menjadi orang yang angkuh dan sombong ,kononnya seperti semudah orang yang menukar kasut. Pendirian kita jelas. Islam dan jahiliyah tdak ada perkaitan langsung.Ibarat langit dan bumi.

Cuma harapan serta doa yang di harapkan dari ALLAH SWT agar memberikan segala kekuatan serta kemudahan.
Amal semata-mata bukanlah penentu kepada kejayaan melainkan semuanya dengan pertolongan dan kerahmatan dari ALLAH seperti apabila Abu Sufian yang terkenal dengan keangkuhannya bertanya kepada Rasulullah "bagaimanakah engkau bisa mengalahkan aku' lalu dijawap oleh Rasulullah SAW "dengan pertolongan ALLAH".
InsyaALLAH.

No comments: