HIMPUNAN HUJAU MENUJU PUTRA PERINGKAT NEGERI MELAKA

MUTIARA KATA

KEMULIAAN SEORANG MUKMIN IALAH APABILA DIA TIDAK BERGANTUNG KEPADA MANUSIA.

KEMENANGAN KEADILAN KEATAS KEZALIMAN LEBIH BESAR MAKNANYA DARIPADA KEMENANGAN KEJAHATAN KE ATAS ORANG YANG ZALIM


HIMPNAN HIJAU

HIMPNAN HIJAU
HIMPUNAN HIJAU MENUJU PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI MELAKA 24 JUN 2012

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'

BOYCOTT ISRAEL!!! 5S....SEX,SONG,SCREEN,SMOKES ,SPORT....KLIK DI GAMBAR UNTUK 'PALESTIN KINI'
AKU BERTEKAD UNTUK MAJU KE HADAPAN WALAU MAUT MENGHALANG DI JALANAN .MATI BUKANLAH NODA YANG MENCERNAKAN BAGI SEORANG BERDARAH PAHLAWAN . BILA DI SERTAI NIAT IKHAS BERKORBAN.UNTUK BERJUANG MEMBELA KEBENARAN. KU SERAHKAN SEGENAP JIWA DAN RAGA. DALAM PERANG SUCI MEMBELA AGAMA. LEBIH BAIK MATI DARIPADA HIDUP HINA. JIKA MASIH HIDUP AKU TIDAK KECEWA. DAN JIKA MATI AKAU TIDAK AKAN TERCELA. ALANGKAH HINANYA HIDUP DI BAWAH iKAKI DERHAKA. ( Saidna Husain)

Thursday, November 27, 2008

WANITA


Sambungan.....
Wanita dalam Perundangan Greek
Wanita dalam Perundangan Romawi

Wanita dalam perundangan Yahudi

Dalam kitab agama yahudi perkara 7-12 ada menjelaskan
Maksudnya:
"seorang bapa yang susah hidupnya boleh menjual anak perempuannya bersama dengan kumpulan hamba bagi mengatasi kemiskinan"

Dalam kitab suci agama yahudi yang dikenali dengan nama "Talmud" ada tercatat:
"tidak boleh seorang perempuan yahudi mengadu kepada sesiapa jika didapati bahawa suaminya telah melakukan hubungan sex dengan perempuan lain walaupun didalam rumah mereka sendiri.Dimuka yang sama dalam kitab Talmud itu juga didapati begini maksudnya.:
"Lelaki yahudi boleh melakukan apa sahaja kepada isterinya , ia boleh menikmatinya seperti dia menikmati seketul daging yang dibeli dipasar samada dengan merendam, membakar atau apa saja yang digemarinya atau melemparkannya sahaja".

Prof Dr Mustafa Assibaie didalam kitabnya yang tersebut tadi, halaman 19 ada menyebut: "Anak-anak perempuan Yahudi tidak boleh mendapat sebarang pesaka daripada harta yang boleh dipindahkan seperti wang ringgit , emas, perak jika ada dikalangan keluarganya lelaki, meskipun emas perak yang ditinggalkan itu berpikul-pikul".

Jika hartabrnda yang ditinggalkan itu hartabenda tetap seperti tanah, rumah dan sebagainya , maka perempuan -perempuan itu tidak boleh menerima pesaka, cuma boleh menerima belanja hidup dari lelaki yang menguasai pusaka itu.

Didalam kitab Taurat pula terdapat begini maksudnya:

"Wanita-wanita adalah lebih bahaya atau lebih bala daripada lelaki. sejahat-jahat lelaki ada sekurang-kurannya seorang yang 'baik' dari satu ribu orang, sedangkan bagi perempuan tidak akan terwujud perkara seperti itu"..

Bersmbung...